Brøndby med opfordring til DBU

Brøndby IF opfordrer som den første danske klub DBU til at handle nu. Klubbens fans går skridtet videre og appellerer til VM-boykot.

Af Asker Hedegaard Boye


Indtil nu har klubfodbolden holdt sig pænt tilbage. Superliga-klubberne har alle undladt at mene noget offentligt om næste års VM i Qatar og DBUs rolle i den voksende polemik.

Men ikke længere. Her til formiddag kræver Brøndby IF således, at Dansk Boldspil Union straks gør sin stemme klarere og mere gældende. Den tidobbelte mesterklub opfordrer DBU »til snarest at indgå i yderligere dialog med fans, samarbejdspartnere og andre nationale forbund«.

Baggrunden er en stigende bekymring for migrantarbejdernes forhold i VM-værtslandet Qatar. Brøndby IF skriver:

»I dag hersker der ikke tvivl om, at den kraftige kritik som arbejdernes forhold i Qatar har fået de seneste år, har vist sig berettiget. Der kan desværre heller ikke herske tvivl om, at processen ledende op til valget af Qatar som VM vært tilbage i 2010, ligeledes er stærkt kritisabelt. Brøndby IF tager kraftig afstand til begge disse forhold, og mener ligesom klubbens fans, at de idealer fodbolden som sport er bygget på i den grad er blevet svigtet.«

Meldingen kommer efter længere tids intern dialog mellem klubben og dens tilhængere om VM i Qatar. En dialog, der ligeledes i dag munder ud i et endnu mere konfronterende opråb fra fansene, som mener, at det danske fodboldlandshold slet og ret bør blive hjemme i tilfælde af kvalifikation til næste års VM i Qatar.

»Vi, Brøndbyfans samlet i Fanafdelingen og Brøndby Support, opfordrer DBU til at samle en række nationale forbund og boykotte VM i Qatar,« lyder det i erklæringen, som også indeholder en appel til, at andre klubber og fangrupper i Danmark gør deres holdning klar:

»I Fanafdelingen og Brøndby Support er vores grænse i hvert fald nået, og vi appellerer til alle fans og klubber om at sige højt og tydeligt fra. Her skal enhver klub og enhver fan i fodbolden gøre op med sig selv: Hvad skal fodbolden være, og hvor skal vi som fodboldfællesskab hen?«

Brøndby IF opfordrer ikke selv til boykot, men understreger, at man har »stor respekt for Fanafdelingens holdning og deres udmelding bidrager til at skabe fokus på menneskerettigheder og forandring« og tilskynder også til en »fælles indsats« for at »bidrage til at skabe forandring i Qatar, og ikke mindst sikre, at Danmark bidrager væsentligt til at fremtidens valg af værtsbyer og værtslande i idrættens verden ikke ender i et scenarie som det vi oplever med VM i Qatar 2022«.


Ny bane kridtet op

Det er ellers ikke mere end et par uger siden, jeg spurgte samtlige Superliga-klubber om deres holdning til Qatar-spørgsmålet. Baggrunden var de mange norske klubber, der appellerer til det norske fodboldforbund, NFF, om at boykotte VM. Fire danske klubber (heriblandt Brøndby) undlod dengang at vende tilbage på min skriftlige henvendelse, mens de resterende ikke ønskede at mene noget offentligt. Her er et udpluk:

»Vi har ikke en offentlig holdning til VM 2022 på nuværende tidspunkt,« sagde FC Midtjylland.

»Vi har en holdning til at VM afvikles i Qatar, ja. Men det er en holdning, som vi vil dele med DBU, hvis de ønsker at høre den. Og hvis de har det ønske, så er det en drøftelse, vi har med dem og ikke med andre,« sagde FC Nordsjælland.

»Der har ikke på nuværende tidspunkt været drøftet en officiel holdning omkring VM i Qatar i SønderjyskE.«

»Vejle Boldklub lader det være op til politikerene at komme med politiske udmeldinger. Vi orienterer os mod den kurs, der af relevante og ansvarlige aktører udstikkes i forhold til VM-slutrunden. Det bliver en glidebane, hvis vi som klub skal forholde os til, hvad andre klubber i andre ligaer i andre lande beslutter sig for og opponerer imod ud fra et nationalt perspektiv.«

Det sidste er jo netop spørgsmålet. For med Brøndbys udmelding er en ny bane kridtet op.

De vandtætte skotter mellem klubfodbolden og landsholdet synes perforeret, og modstanden mod Qatar kan, som vi også har set det i Tyskland, fungerer som et proxy- eller stedfortræder-attak for en langt mere omfattende kamp mod de senere års udvikling i professionel fodbold. En kamp, der handler om blandt andet magtkoncentration, turneringsstrukturer, tv-aftaler, klubejerskaber, korruption og fansenes vilkår, og som forener tilhænger på tværs af lande og klubskel.


Brud på omertà

Det er ikke tilfældigt, at det netop er Brøndby IFs tilhængere, der går forrest. Fanbasen er den med afstand bedst organiserede herhjemme og har som den eneste en repræsentant i klubbestyrelsen. Fansene taler direkte til deres egen klub:

»Brøndby sidder i DBUs repræsentantskab, der skal varetage fodboldens udvikling i Danmark. Brøndby bør derfor sætte handling bag deres indflydelse og opfordre DBU til at indgå i en langt mere åben og konstruktiv dialog med danske fodboldfans om, hvordan vi i dansk fodbold samlet set håndterer VM i Qatar.«

Ifølge Brøndby-fansene, der kalder det forestående VM i Qatar for et »forræderi mod fodbolden«, er det »på tide at fodboldklubberne siger fra«. Brøndby IFs opfordring til DBU, uagtet hvor pænt den er formuleret, bryder da også fundamentalt med den omertà, tavshedens lov, der ellers har hersket i Divisionsforeningen, som udgøres af Danmarksturneringens 52 fodboldklubber (Superligaen, 1. division, 2. division Øst og 2. division Vest).

»Som Divisionsforening forholder vi os til de turneringer, som er vores – 3F Superliga, 1. Division, 2. Division og Sydbank Pokalen. Vi kommenterer ikke på andres turneringer medmindre det har direkte betydning som fx spilleterminer,« skrev Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, til mig i et mailsvar 22. marts.

Et af hans medlemmer er ikke længere enig. Det har endnu ikke været muligt at indhente kommentarer fra de øvrige klubber samt officielle fanklubber i Superligaen.

Comments

Popular posts from this blog

»Ens køn skal ikke bestemme, hvor man sidder på stadion«